Brownies & DownieS

brownies-afb-a

Het is inmiddels niet meer weg te denken uit Nederland: Brownies & DownieS. De plek om gezellig een kop koffie te drinken, een brownie te eten en te lunchen. Hier werken jongeren en volwassenen met een meervoudige beperking en/of een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor ze een volwaardige plek in de maatschappij hebben.

Mark Deckers (30) is een franchisenemer van het eerste uur met de vestiging in Venray; er zijn maar liefst 57 vestigingen verdeeld over Nederland. Daarnaast runt hij nog drie stichtingen (Club Sam www.clubsam.nl, de Brusjesclub www.debrusjesclub.nl, en Op Vakantie met je Vriendjes). Eigenlijk allemaal vrijwilligerswerk, maar aldus Mark: “Ik vind dat als het mij goed gaat, ik ook belangeloos moet zorgen dat het anderen goed gaat.” Deze stellingname komt voort uit een ervaring op jonge leeftijd. Al sinds zijn twaalfde doet hij vrijwilligerswerk bij mensen met een verstandelijke beperking. “Ik had een oom met een beperking, we waren erg close. Hij overleed echter op jonge leeftijd”, vertelt Mark. Als eerbetoon ging Mark zijn buurvrouw ‘helpen’ met vrijwilligerswerk bij Club Sam: een dagje optrekken met mensen als zijn oom om hen enkele plezierige uurtjes te bezorgen. Dat bepaalde de volgende vijftien jaar zijn zaterdagse agenda.

Nog steeds is hij actief bij Club Sam en hij liet deze club groeien tot een grote, zelfstandige stichting met inmiddels 47 vrijwilligers. Naast al deze activiteiten runt Mark dus een vestiging van Brownies & DownieS. In deze onderneming kan hij zijn passie en hobby combineren met zijn ervaring in de horeca, en ook nog een welverdiende boterham verdienen. Subsidies vraagt hij niet aan, de vestiging moet geld opleveren voor een kok, een pedagoog en een pedagogisch medewerker naast het salaris van de ondernemer zelf. Samen bieden ze dagelijks vijf tot acht mensen met een verstandelijke beperking een zinvolle dagbesteding. “Maar dat neemt niet weg dat we een commercieel bedrijf zijn”, zegt Mark. “Onze bezoekers worden vlot bediend en krijgen altijd versgemaakte lunchgerechten geserveerd, die ambachtelijk in eigen keuken zijn bereid. En het is elke dag weer geweldig om te zien hoe trots onze medewerkers zijn op bijvoorbeeld onze versgebakken broodjes naar eigen receptuur. Het geeft ook bezoekers een bijzonder gevoel.” Brownies & DownieS is overigens niet alleen een lunchcafé. Bezoekers kunnen er tevens terecht voor een kopje koffie met een versgebakken brownie of een uitgebreide high tea.

Mark is de eerste om te bevestigen dat hij een idealist is. Maar wel een die stevig met twee benen op de grond staat. “Ik heb veel tijd en energie gestoken in mijn bedrijfsplan. Uiteraard hebben mijn ervaring en achtergrond daarbij geholpen”, zegt hij. “Maar bij mijn aanvraag voor financiering heb ik er helemaal niets aan hoeven veranderen. Ik heb natuurlijk minder personeelskosten, maar van de andere kant heb ik ook geen subsidie. Wel vraag ik aan de ouders een ‘kleine’ bijdrage uit het Persoons Gebonden Budget (PGB). Maar dat besteden we vervolgens weer aan de doelgroep zelf, aan een leerdag, of een dagje uit. Als bedrijf moeten we het toch echt hebben van onze lunchgerechten, want die bepalen onze omzet.”

Vragend naar de ambitie van Mark krijg ik een prachtig antwoord waarmee ik graag deze column beëindig: “Ik probeer altijd te kijken naar de mogelijkheden. Natuurlijk mag en moet je even stilstaan bij de onmogelijkheden, maar kijk vooral wat de cliënt je wél te bieden heeft. Iedere keer weer de cliënt boven zichzelf uit laten stijgen en een groter gevoel van eigenwaarde en zelfstandigheid geven, is elke dag opnieuw weer een cadeautje.”

Share This