Nog steeds wordt er gestreden om de historische rechten van de naam Madedonië, maar voor de bewoners van Skopje – hoofdstad van Macedonië – is het duidelijk. Zij zijn de trotse nazaten en die trots laat zich ook zien bij de vrouwelijke ondernemers. Gewend om fulltime te werken zijn ze al en de vastberadenheid lijkt in de genen te zitten. Het congres waar ik voor was uitgenodigd was dan ook een feest van ‘ambitieus vrouwelijk ondernemerschap’. Ruim honderd ondernemers, wetenschappers, overheidsfunctionarissen en andere geïnteresseerden hadden zich verzameld om te luisteren naar sprekers op diverse thema’s. Zo divers als sociaal ondernemerschap, vrouwelijke ondernemers in buurland Kosovo en de kracht van een goede lobby. Mijn speech ging over ‘overcoming taboos and gaining self-confidence’.

Dat was een uitdaging, want hoe kan ik in twintig minuten zo’n groot publiek meekrijgen in de diverse taboes en komen met praktische tips? Een van de taboes die ik noemde was de noodzaak om te excelleren hoewel het vaak niet in dank wordt afgenomen dat je je hoofd boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteekt. Ik heb een oproep gedaan om niet te bescheiden te zijn, je eigen kwaliteiten te erkennen maar ook die van anderen. Noem vrouwelijke ondernemers als voorbeelden en twitter positief over anderen. Geef en vermenigvuldig…

De uitnodiging voor dit congres was weliswaar de reden van mijn bezoek aan Skopje, maar niet mijn enige activiteit. Net als een paar weken geleden in Pakistan heb ik een gastles gegeven. In dit geval op het Economisch Instituut van Skopje. Daarnaast heb ik twee opvanghuizen bezocht en diverse ondernemers gesproken. Wat betreft de interviews met succesvolle ondernemers vielen me een aantal zaken op. De vrouwen die ik sprak waren allen overtuigd dat ze het succes hadden bereikt door: een duidelijke visie, vastberadenheid, intuïtie en leiderschap. Een mooie lijst van kwaliteiten die sterk overeen komen met de 12 O-Genen uit mijn boek Het Ondernemersgen.

De dames waren bovendien heel helder in de obstakels die ze hadden ondervonden. Deze hadden betrekking op niet serieus te worden genomen, stereotypering en de sterke onbalans tussen werk en privé. Daarbij nog de aantekening dat nog geen 7 procent van de vrouwen parttime werkt hetgeen de keuze voor ondernemerschap nog lastiger maakt. Ook hier is er dus nog werk aan de winkel. Er zijn landelijk gezien wel initiatieven voor gendergelijkheid en het stimuleren van vrouwelijk ondernemerschap, maar dat gaat voor de vrouwen hier veel te traag. En dat siert ze ook, ze willen doorpakken!!!

Dat ga ik ook doen, want het stopt niet met het bezoek. De connecties zijn gemaakt, visitekaartjes zijn uitgewisseld, kennis is gedeeld en nu proberen met elkaar ondernemerschap naar een volgende fase te tillen. Alle kennis hebben ze in huis dus deze sterke vrouwen gaan er voor en ik ben ervan overtuigd dat ik een volgende keer nieuwe rolmodellen ga spreken.

IMG_0676               IMG_0672

Share This