Op 22 oktober jl. waren twaalf vrouwelijke ondernemers uit Palestina op handelsmissie in Nederland. Twaalf sterke vrouwen die ondanks de oorlog en bijbehorende economische en maatschappelijke problemen in hun land, een bedrijf runnen. Dan heb je een enorme veerkracht en doorzettingsvermogen nodig…

De bedrijven waren zeer uiteenlopend van aard; van een evenementen- en vertaalbureau, naar een fabrikant van ‘organic soap’, een eigenaresse van een spa en een sieradenontwerpster. Net als de onderneemsters die ik ontmoette in Pakistan waren deze dames erg gericht op ‘fair trade’, gebruik van biologische materialen en in stand houden van traditie en ambacht. Hoewel ook hier de trend naar ambachtelijke arbeid en gebruik van organische materialen steeds zichtbaarder wordt, kunnen we veel van hen leren. Wat ze daarentegen in Palestina nodig hebben, is marketingkennis in brede zin van het woord, dus productmanagement maar ook kennis van marktonderzoek, verpakking, profilering, e.d. Daar kunnen mooie samenwerkingsverbanden uit voortkomen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Share This